POKROVITELJI
 


 
www.svijettrcanja.org
 
© VIDOVDANSKA TRKA

Valid CSS!

 
 
7.jpg
Izložba fotografija Ognjena Plavšića "20 godina Vidovdanske trke" u Banja Luci
28. maja 2015
Izložba fotografija Ognjena Plavšića "20 godina Vidovdanske trke" u Banja Luci

Sinoć je u foajeu Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banja Luci otvorena izložba fotografija o temi "20 godina Vidovdanske trke", autora Ognjena Plavšića iz Brčkog.

Na ukupno 40 izloženih radova predstavljeni su najvažniji segmenti iz bezmalo dvodecenijskog trajanja ove, kod nas najveće sportske manifestacije koja se već dvije decenije održava u Brčkom, i to na takav način da posmatrač može da doživi veličinu i obim ovog jedinstvenog sportskog događaja.

Lepršavost hiljada djece učesnika Vidovdanske trke pomiješana je sa sportskom borbom najboljih svjetskih atletičara, kao i segmenti posvećeni publici, i prelomnim događajima u razvoju ovog projekta, i sve to ovjekovječeno objektivom pružiće narednih sedam dana šansu svima onima koji nisu bili na otvaranju da kroz fotografiju dožive ovaj događaj. O izložbi je nadahnuto govorio Petar Đokić, član Počasnog odbora Vidovdanske trke koji je rekao:
-Vidovdanska trka se pojavila kao vrijedan, i tada veoma skroman projekat, da razrušenom Brčkom nakon rata udahne život. Ona to čini sve do danas, na što smo i mi Brčaci, i svi u Republici Srpskoj i na kraju u cijeloj BiH ponosni. Ova vrhunska atletska manifestacija je kroz predano i ozbiljno vođenje iz godine u godinu napredovala, iz svih kriza izlazila jača, tako da je danas dostigla najviši međunarodni status, čime ovaj prostor promoviše na svim meridijanima. Naravno, naglasio je Đokić, svi mi moramo odati posebno priznanje Plavšiću, vrsnom majstoru fotografije, koji je istoriju Vidovdanske trke od prvog dana sačuvao kroz svoj objektiv. Ovo nije samo hronika jednog događaja. Ognjen je napravio hroniku života, hroniku vremena, i na tome smo mu svi zahvalni.

Izložbu je otvorila ministrica porodice omladine i sporta u Vladi republike Srpske Jasna Davidović koja je tom prilikom naglasila da je Vidovdanska trka sportska manifestacija od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku i da će ministarstvo kome je na čelu i Vlada, koji su tradicionalni pokrovitelji, dati sve od sebe da ona traje još mnogo godina. Ona je istakla da je ponosna što Republika Srpska ima jednu ovakvu, širom svijeta poštovanu sportsku manifestaciju u kojoj učestvuju svi - od beba do onih najstarijih.

Direktor Vidovdanske trke Borislav Đurđević ministrici Davidović tom prilikom uručio je repliku najvišeg priznanja koje dodjeljuje Evropska atletska federacija, a koju je dobila vidovdanska trka - sertifikat sa pet zvjezdica kvaliteta.
-Ponosni smo da možemo da saopštimo sportskoj i svoj drugoj javnosti u RS i BiH da je Vidovdanska trka pored svih velikih priznanja koje je dobijala do sada, ove godine od strane Evropske atletike proglašena za događaj od najvišeg digniteta, i da je nosilac ovog visokog priznananja. Mi ćemo ga braniti, jer kada jednom nešto dostignemo, onda sigurno nećemo sebi dozvoliti luksuz da to ispustimo, rekao je Đurđević. Ova izložba, je samo početak obilježavanja dvije decenije našeg trajanja. Na ovim prostorima dvadeset godina je velika istorija. Za nju su zaslužni hiljade volontera, učesnika i svih dobrih ljudi koji godinama žive uz ovaj projekat.

5 zvjezdica za Vidovdansku trku
Ove godine Evropska atletska federacija je ustrojila tri nivoa priznanja prema sveukupnom kvalitetu organizacije i ispunjenosti standarda . Ukupno postoje 54 standarda vezana za kvalitet, bezbjednost, organizaciju, ekologiju, masovnost, međunarodno učešće i druge segmente. Najveće priznanje - 5 zvjezdica dobija događaj koji u potpunosti ispuni sve standarde. Drugi stepen kvaliteta dobija sertifikat sa 3 zvjezdice i taj događaj mora da je na vrlo dobrom međunarodnom nivou, a jednu zvjezdicu doobija atletski događaj koji ispuni najviše standarde na nacionalnom nivou, a ima i međunarodne učesnike. Atletski savez Republike Srpske ima sreću da u ovom momentu ima dva događaja koji zadovoljavaju te standarde, a to su "Maraton stazama Branka Ćopića", koji je jedini klasični maraton u BiH i oni su zaslužili jednu zvjezdicu, te Vidovdansku trku koja je ispunila apsolutno sve standarde i dobila najviši stepen priznanja koji daje Evropska atletika - 5 zvjezdica.

9. juna u Beogradu
Izložba "20 godina Vidovdanske trke" nakon Banja Luke biće predstavljena 9. Juna u Beogradu u reprezentativnom zdanju Starog dvora i tom prilikom će direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić i direktor Vidovdanske trke Borislav Đurđević potpisati protokol o saradnji i zajedničkom djelovanju, i to kao logičan nastavak protokola o saradnji Atletskih saveza RS i Srbije, koji je potpisan u novembru prošle godine, a koji je nastao po osnovu specijalnih i paralelnih veza između Republike Srpske i Srbije. Tim protokolom će ove dvije najveće atletske manifestacije na ovim prostorima preuzeti i obavezu da budu nosioci razvoja ovog vida atletike i da svoja iskustva prenose i drugima.
 
 
 
 

 
 
 
SPONZORIPošte Srpske
Termoelektro
Brcko
Auto Škola Lukić Brčko
Yimor
NTS