POKROVITELJI
 


 
www.svijettrcanja.org
 
© VIDOVDANSKA TRKA

Valid CSS!

 
 
5.jpg
Vidovdanskoj trci 5 zvjezdica Evropske atletike

Vidovdanskoj trci 5 zvjezdica Evropske atletike

 

I ove godine za ispunjenost standarda Evropska atletika Vidovdanskoj trci je dodijelila maksimalnih 5 zvjezdica kvaliteta.
 
 
 

Ovo je veoma značajno jer je time potvrđena dobra i stručna organizacija kao i maksimalno i predano angažovanje svih gradskih službi u realizaciji Vidovdanske trke.

 

Priznanje Evropske atletike istovremeno je i priznanje gradu Brčkom. Tim povodom direktor Vidovdanske trke o velikom priznanju zvanično je obavijestio i gradonačelnika Sinišu Milića. U pismu između ostalog i stoji:

 

Poštovani gospodine gradonačelniče,

 

Veliko nam je zadovoljstvo da vas obavijestimo da je Evropska atletska federacija (EAA) Vidovdanskoj trci, nakon jednoipomjesečne detaljne supervizije, i ove godine dodijelila najviše priznanje za ispunjenost standarda u organizaciji velikog atletskog takmičenja.

 

Vidovdanska trka je dobila maksimalnih pet zvjezdica kvaliteta za sveukupnu ispunjenost standarda i kvalitet organizacije takmičenja, a što je ujedno i veliko priznanje gradu Brčkom, svim njegovim službama - od policije, zdravstva, komunalnog i službi za održžavanje puteva.

 

Ranije je Svjetska atletska federacija (IAAF) za kvalitet takmičenja Vidovdanskoj trci dodijelila Bronze label po čemu smo jedini koji je ikada to dobio sa prostora bivše Jugoslavije i cijele Jugoistočne Evrope.

 

Kompletiranjem ova dva priznanja grad Brčko i Vidovdanska trka su učvršćeni na svjetskim i evropskim sportskim mapama na najvišoj poziciji, što daje dovoljno prostora i mogućnosti za dodatnu afirmaciju Grada i njegove privrede, a atletskom i sveukupnom sportu Bosne i Hercegovine jasnu referensu da je i na ovom prostoru uz maksimalan, odgovoran, predan i profesionalan odnos organizatora i svih institucija grada moguće napraviti sportski događaj od globalnog značaja.

 

U ime Organizacionog tima Vidovdanske trke želimo da Vladi Distrikta i svim gradskim institucijama koje su dio ovog projekta prenesete čestitke na ovom velikom priznanju i da sa ponosom svagdje ističete rezultat koga smo zajedno godinama stvarali.

Predsjednik UO

Borislav Đurđević
 
Vidovdanskoj trci label IAAF
Vidovdanskoj trci label IAAF

Savez svjetskih atletskih federacija, IAAF ove godine Vidovdanskoj trci u Brčkom dodijelio je bronzani znak kvaliteta, pa je ponovo Vidovdanska trka jedina u regionu nosilac ovog priznanja za kvalitet.
Ovo je peti put da od 2008. pa do sada Vidovdanska trka dobija ovo veliko priznanje.
Priznanje se dodjeljuje na osnovu ispunjenosti sveukupnih kriterijuma u organizaciji i kvalitetu takmičenja.

Vidovdanska trka se održava svake godine krajem juna od 1996, a ovo veliko priznanje je došlo baš na drugu deceniju od održavanja ovog ponajprestižnijeg atletskog takmičenja u regionu.

Pored elitnih takmičara iz cijelog svijeta koji svake godine učestvuju na glavnoj trci na 10 kilometara ulicama Brčkog, Vidovdanska trka je u svijetu posebno prepoznatljiva po učešću velikog broja djece - svake godine u prosjeku između četiri i pet hiljada razvrstanih u uzrasne kategorije. Godinama najveća atrakcija je bila trka 1000 cicibana (djece do šeste godine života) ali primat u atraktivnosti joj posljednjih par godina ugrožava jedinstveno takmičenje u puzanju beba na 10 metara.
Za protekle dvije decenije kroz ciljnu kapiju na Vidovdanskoj trci prošlo je preko devedeset hiljada takmičara i učesnika svih kategorija iz preko šezdeset država svijeta. Na njoj su pobijeđivala najprestižnija imena svjetske atletike kao što je Patrick Makau, nekadašnji svjetski rekorder u maratonu, a jedan period obilježili su i veliki okršaji i dvoboji dvije srpske atletičarke: Olivere Jevtić i Sonje Stolić. Olivera je i rekorder staze sa i danas vrijednim rezultatom od 32:04.
Vidovdanska trka je vlasnik i nekoliko nacionalnih rekorda, a sigurno je sa najboljim muškim rezultatom od 28:11 i ženskim 32:04 najbrža trka ikada trčana na prostoru bivše Jugoslavije.

Ovaj veliki uspjeh je istovremeno i ogroman uspjeh atletskih saveza Republike Srpske i Bosne i Hercegovine jer ih pozicionira kao dobre i sposobne organizatore veoma zahtjevnih takmičenja od globalnog značaja.
 
 
 
 
 
Vidovdanska trka je simbol Balkanske solidarnosti
Vidovdanska trka je simbol Balkanske solidarnosti

Vidovdanska trka proslavlja svoje 20. izdanje u subotu 25. june, sa više od 5000 trkača u svim kategorijama.
Vidovdanska trka je stalno prisutna na kalendaru već dvije decenije ali treba biti pošten i reći da ovaj događaj nije bio hit od samog početka kada je održan u Brčkom po prvi put 1997. godine.

“To je bukvalno bila jeres; nismo imali nikakvu tradiciju,” rekao je direktor trke Borislav Djurdjević o klimavom početku trčanja - bilo ono rekreativno ili profesionalno - u Bosni i Hercegovini u drugoj polovici '90-ih.
“Ali godinama smo bili uporni i sada je situacija mnogo bolja. Znamo da je još mnogo toga pred nama i nastavljamo pomagati drugim organizatorima u našoj zemlji da čini isto što i mi.”

Ovaj događaj na 10km koji se održava svake godine, tokom godina postao je jedna od najprestižnijih i najpoznatijih trka na Balkanu - i primjer koji bi trebale slijediti i ostale trke. Ugled ove trke dodatno je uvećan dobijanjem 5 zvjezdica kvaliteta od European Athletics Running For All.Nakon suočavanja sa početnim nedaćama, Vidovdanska trka je prevladala sve izglede koji su bili protiv nje i prošlog vikenda 25. juna proslavila je svoj 20. rođendan. Više od 5000 trkača u svim kategorijama učestvovalo je u ovom događaju koji spaja trkače širom regiona i dodatno potvrđuje svoj simbol Balkanske solidarnosti.

“Trka ima pozitivan uticaj ne samo na grad Brčko nego i na zemlju u cjelini u smislu popularizacije atletike, rekreacije, zdravog života i sporta sveukupno,” rekao je Đurđević, koji hvali podršku grada u organizaciji ovog događaja.
“Godinama privlačimo veliki broj volontera, a sve gradske službe uključujući i komunalno i policiju su dio organizacije. To znači da su gradske službe i građani u potpunosti iza trke i podržavaju nas u njenoj organizaciji."

“Trku svake godine prati veliki broj građana i srećni smo što možemo reći da je ona postala sinonim za grad Brčko.”

Trka ima opipljiv uticaj na lokalnu ekonomiju sa učesnicima koji stižu u velikom broju iz susjednih Hrvatske i Srbije ali Vidovdanska trka je željna da to i uzvrati. Region je prije dvije godine bio pogođen teškim poplavama i organizatori su se pobrinuli da se novac od startnina preusmjeri ka naporima saniranja posljedica.

Vidovdanska trka takođe uključuje i trke za djecu.
 


A prošle godine sredstva su preusmjerena za još jedan humanitarni povod: plaćanje liječenja male Marije Djurdjić kojoj je dijagnostifikovan tumor na mozgu. Nakon operacije u Istanbulu, Djurdjićka se snažno oporavlja i čak je učestvovala u dječjim trkama ovog vikenda.

Događaj uvijek počinje trkom za bebe na 10 m prije prelaska na djećje trke koje Djurdjević i njegov tim rado podržavaju. Sa snažnom privrednom i državnom finansijskom podrškom organizatori su u poziciji da djeci omoguće besplatno učešće na trkama.

Događaj nastoji da promoviše važnost zdravog i aktivnog života kod djece i nedavni uspjesi Amela Tuke na 800m dodatno zaokupljaju maštu mladih u zemlji.

Vidovdanska trka tokom godina sve više dobija na popularnosti.
 


“Svaki dobar rezultat u atletici ima veliki uticaj na njen razvoj,” rekao je Djurdjević, koji dodaje da će 80% Olimpijskog tima Bosne i Hercegovine koji ide u Rio de Janeiro biti sastavljen od trkača i atletičara..
“Takav je slučaj sa rezultatima Amela Tuke, Lucije Kimani i drugih atletičara koji ostvaruju dobre rezultate. U očima svih ljudi u Bosni i Hercegovini, a posebno u očima djece, oni postaju prave sportske zvijezde.”

Sledeće izdanje Vidovdanske trke biće održano 24. juna 2017.
 
Delegacija Vidovdanske trke danas je posjetila bolesnog volontera
Delegacija Vidovdanske trke danas je posjetila dugogodišnjeg volontera i sudiju ove atletske manifestacije ,Nikolu Jankovića koji se zbog povrede nalazi u brčanskoj Bolnici i uručila mi prigodne poklone.

S obzirom da Janković zbog teže povrede , prvi puta nakon 15 godina, nije učestvovao u pripremi i realizaciji trke njemu je ovog puta uručen volonterski paket koji svake godine dobijaju volonteri.

Janković kaže da je ganut ovom posjetom koja mu puno znači zbog čega nije u stanju da govori.

Dragoslav Damjanović, član Organizacionog odbora Vidovdanske trke je prilikom posjete povrijeđenom kolegi rekao da su ove godine imali tu nesreću da se Nikola povrijedio neposredno prije trke, ali da će on naredne godine sigurno zauzeti svoje mjesto u sudijskoj šestorki.

„Mnoge generacije rastu uz Vidovdansku trku , mnogi od njih su godinama sa nama što govorio da su odani ovom projektu i da se mnogi identifikuju sa njim“, izjavio je ovom prilikom Boro Đurđević, direktor Vidovdanske trke koja je proteklog vikenda po 20 puta održana u Brčkom.

Prema njegovim riječima u Vidovdanska trka ima ogroman tim i vodi računa o svakm čovjeku koji daje doprinos razvoju tog projekta.
 
 
 
Završena 20. Vidovdanska trka
Vidovdanska trka na 10 km, 25. jun 2016.
 
Dvadeseto jubilarno izdanje Vidovdanske trke iz Brčkog, BiH, mada po veoma toplom vremenu okupilo je sjajne atletičare i viđena je velika borba od starta do cilja. Kod muškaraca, od starta su se lagano izdvajali favoriti Erick Tirop i Robert Kaptingei iz Kenije. U stopu ih je do 5. kilometra pratio zemljak, mladi Victor Ketienya. Odmah se vidjelo da je Victor pokazivao najviše svježine i da je najlakše podnosio visoku temperaturu. On je prešao u vođstvo nakon 5. kilometra i to nije ispuštao do prolaska kroz cilj sa 28:50. U stopu ga je pratio Robert Kaptingei koji je kroz cilj prošao 2. sa 28:53. Publika je zaista uživala u finišu ova dva atletičara. Treći kroz cilj je prošao Erick Tirop koji je u posljednja tri kilometra malo posustao. Sjajnu trku su istrčali i Vasyl Matvychuk iz Ukrajine i mladi Laszlo i veoma perspektivni atletičar iz Mađarske Laszlo Gregor koji ove sezone postiže odlične rezultate.

kao što se i očekivalo, kod dama velika borba se vodila između Atsede Besuye (ETH) i Marthe Akeno (KEN) koja je kao i prošle godine na Vidovdanskoj trci zauzela 2, mjesto. Njih dvije su se tokom prvih 5 kilometara smjenjivale u vođstvu, a onda je presudila svježina Atsede Besuye koja je lagano odmicala i prilično ubjedljivo pobjedila sa rezultatom 33:14 dok je Martha Akeno sa 33:50 bila 2. Treća je bila mađarska atletičarka Zita Kacser sa 35:47. na četvrtu poziciju sa rezultatom 36:25 plasirala se bosanskohercegovačka olimpijka Lucia Kimani kojoj je, izgleda, najviše smetala visoka temperatura. Iskusna mađarska olimpijka Tunde Szabo je u stopu pratila prvu četvorku u prvih sedam kilometara. nije imala snage da ponovi rezultat na Vidovdanskoj trci od prije dvije godine pa je kao peta završila sa 38:26.
Atletičarima vrijeme nije išlo na ruku, a temperatura je na startu u 19:00 uz veliku sparinu bila 31 C. Kao što je to godinama tradicija u uvodnim trkama nastupilo je nekoliko hiljada djece što je ovaj mali bosanskohercegovački grad pretvorilo u pravi festival atletike.
 

Rezultati:
Muškarci:
  1. Victor Ketienya        Kenya         0:28:50
  2. Robert Kaptingei     Kenya          0:28:53
  3. Erick Tirop              Kenya          0:29:34
  4. Vasyl Matvychuk    Ukraine        0:30:56
  5. Laszlo Gregor         Hungary       0:32:19

Žene:

  1. Atsede Besuye     Kenya         0:33:14
  2. Martha Akeno     Kenya          0:33:50
  3. Zita Kacser         Hungary       0:35:47
  4. Lucia Kimani      Bosnia         0:36:25
  5. Tunde Szabo       Hungary       0:38:26

 
Rezultati 20. Vidovdanske trke
25.06.2016.
POBJEDNICI 20. Vidovdanske trke
 


Victor Ketienya (KEN)
Atsede Besuye (ETH)
0:28:50
0:33:14
 
Kompletni rezultati 20. Vidovdanske trke


Detaljnije...
 
Program 20. Vidovdanske trke
20. Vidovdanska trka

Mjesto: Brčko, BiH

Datum: 25. 06. 2016. godine

Distanca: 10 km
limit 90 min
Humanitarna trka: 2 km
limit 20 min
Elektronska prijava na našem oficijelnom sajtu: www.vidovdanskatrka.org do 23. o6. 2016 do 20:00 časova

Humanitarna trka – prijave isključivo na SPORTEXPO od 23. do 25. do 12:00 h, startnina 20 KM
Startni paket:
10 km: majica, startni broj i čip, ruksak, učesnička medalja, učesnička diploma, voda, pasta party

2 km – humanitarna trka: majica, startni broj, učesnička medalja, učesnička diploma, voda
Sredstva prikupljenaod startnina na humanitarnoj trci – darujmo osmijeh – idu Centru za djecu sa posebnim potrebama u Brčkom

Startne liste u generalnoj konkurenciji na 10 KM će biti objavljene 25. 06. u 14.00 časova

Startne liste za Prvenstvo BiH na 10 km će biti objavljene 24. 06. u 16:00 časova

Startni paketi i prijave za dječije trke isključivo na SPORTEXPO od 23, 24. i 25. do 11.00 časova. Preuzimanje startnih paketa za dječije trke 25. juna od 12:30 do 14:00 časova.

Puzanje beba, prijave na SPORTEXPO od 23, 24. i 25. do 11.00 časova.
Preuzimanje startnih paketa 25. juna od 12:30 do 14:00 časova.

Sve bebe učesnici će dobiti poklon pakete, poklon osoblja Ambasade Narodne Republike Kine.
 
 

 
 
Dodjeljena priznanja za doprinos u organizaciji Vidovdanske trke
Danas je u Brčkom u Hotelu "Jelena" upriličena svečanost povodom dobijanja velikog Evropskog priznanja koje je dodijeljeno Vidovdanskoj trci za kvalitet u sveukupnoj organizaciji, bezbjednosti zatim maksimalnoj ispunjenosti standarda iz oblasti ekologije, sanitetskog obezbjeđenja i kvaliteta staze.
VIdovdanska trka dobila je maskimalnih 5 zvjezdica za kvalitet od strane Evropske atletike. Tim povdom je direktor Vidovdanske trke Boro Đurđević, repliku priznanja uručio čelnim ljudima Policije Distrikta Brčko, Javnog preduzeća Komunalno Brčko i Javnoj zdravstvenoj ustanovi Brčko.

Tom prilikom on je istakao da je to priznanje cijelom gradu ali i najveći doprinos dugi niz godina daju upravo policija, komunalno i zdravstvo.

Šef policije Goran Pisić istakao je veliko zadovoljstvo da se rad Policije cijeni i da su dugogodišnji napori koje policija ulaže zajedno sa organizatorima trke na tako kvalitetan način prepoznati što daje obavezu da ubuduće dajemo doprinos za razvoj ovog događaja i da budemo dobar primjer u tome.

Direktor Komunalnog Admir Nuković takođe je izrazio veliko zadovoljstvo i naglasio da Javno Komunalno preduzeće sa svojim kapacitetima učestvuje u podršci svim kulturnim i sportskim događajima u gradu a Vidovdanska trka koja ima fantastičnu tradiciju zbog svog obima i organizacione zahtjevnosti menadžmentu i zaposlenim u Komunalnom svaki puta predstavlja poseban izazov i zbog toga ulažemo sve napore da svaki segment bude maksimalno pripremljen jer to je ogledalo i ovog grada, a do toga nam je posebno stalo.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Takmičenje timova
Od ove godine na Vidovdanskoj trci uvodi se i takmičenje kombinovanih muško-ženskih timova.
Pravila:
Sastav timova: tim može imati najviše 6 takmičara a boduju se 4 najbolja rezultata od čega 2 ženska i 2 muška; bodovanje se vrši po plasmanu u generalnom poretku za muškarce odnosno za žene; ako timovi imaju isti broj poena prednost ima tim koji ima najviše rangiranog takmičara odnosnu takmičarku; svi članovi timova su istovremeno i u generalnoj konkurenciji Vidovdanske trke.

Nagrade
U slučaju da ima 5 i više timova nagrađuju se prva dva tima; ako nastupi 10 i više timova nagrađuju se prva 3 tima; ako ima 20 i više timova nagrađuje se prvih 5 timova; ako ima 30 i više timova nagrađuje se prvih 7 timova; ako ima 50 i više timova nagrađuje se prvih 10 timova.

Nagradni fond
1. 150 eura
2. 120 eura
3. 100 eura
4. 90 eura
5. 80 eura
6. 70 eura
7. 60 eura
8. 50 eura
9. 50 eura
10. 50 eura

Startnine
Za sve članove timova startnine se umanjuju za 5 eura. Cjenovnik startnina se nalazi na zvaničnom sajtu Vidovdanske trke.

Naziv tima
Svaki tim mora imati naziv, ne duže od 3 riječi koje ne smiju vulgarnog i uvredljivog karaktera. Svaki tim mora imati predstavnika tima.

Prijave
Tim se prijavljuje na zvanički email Vidovdanske trke: vidovdanskaprijave@gmail.com

Svi članovi tima moraju prethodno biti registrovani u pojedinačnoj konkurenciji.

Krajnji rok za prijavu je 22. jun 2016.
 
 
 
 
Borislav ĐurĐević se sastao sa rukovodstvom Zagrebačkog maratona
Brčko 26/01/2016
 
U prošlu subotu direktor Vidovdanske trke Borislav Đurđević je u Zagrebu razgovarao sa rukovodstvom Zagrebačkog maratona i Zagrebačkog atletskog saveza koji je i organizator maratona. Istaknuto je da postoji dobra saradnja ove dvije prestižne atletske manifestacije u regionu, ali će se ići i u produbljivanje te saradnje. Po riječima g. Đurđevića, u martu mjesecu ove godine je planirano potpisivanje protokola o saradnji između Vidovdanske trke i zagrebačkog maratona, a Zagrebački maraton će postaviti svoju prezentaciju na SPORTEXPO Vidovdanske trke.
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 1 - 20 of 45
 
SPONZORIPošte Srpske
Termoelektro
Brcko
Auto Škola Lukić Brčko
Yimor
NTS